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PAID PARENTAL LEAVE (PPL) 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
The answers in these FAQs are intended to provide guidance to Executive Branch agencies in the State of 
Georgia.  
 
 
(1) What is the effective date of the amendments to the paid parental leave law? 
 
Amendments to the state law governing paid parental leave for eligible state employees become effective July 
1, 2024. 
 
(2) Is PPL retroactive? 
 
Paid parental leave can be taken based on a qualifying event that occurs prior to July 1, 2024, but all leave 
must be taken in the 12-month period following the initial qualifying event. Even if an employee has taken 120 
hours of paid parental leave for a qualifying event that occurred prior to July 1, 2024, the employee is eligible 
for additional leave, up to 120 hours, as of July 1, 2024, if the time can be taken prior to the expiration of the 
applicable 12-month period. 
 
(3) If an employee qualifies for both PPL and FMLA leave, what is the total number of weeks that can be 
taken? 
 
Rule 16 includes the following provision: 
 

If an employee eligible for paid parental leave is also eligible for leave under the federal Family and 
Medical Leave Act (FMLA) (see Rule 478-1-.23, Family and Medical Leave), an agency may, by written 
policy, require paid parental leave to run concurrently with FMLA leave. 
 

If the agency adopts such a policy, and the employee is eligible for FMLA leave at the time PPL begins, the 
total of PPL and FMLA leave could not exceed 12 weeks. However, because an employee is eligible for PPL 
before he or she becomes eligible for FMLA leave, a new employee who takes PPL prior to becoming eligible 
for FMLA leave may be entitled to as much as 18 weeks. 
 
(4) If an employee is eligible for FMLA leave for birth, adoption, or foster care placement and also has 



2 | P a g e 
 

(6) Does 



3 | P a g e 
 

(13) Is there a limitation on approving PPL to be taken on an intermittent basis? 
 
Paid parental leave, whether taken in a continuous block or on an intermittent or reduced-schedule basis, must 
be taken within 12 months of the initial qualifying event. 
 
(14) Is PPL prorated for hourly employees? 
 
No. The state law does not provide that leave for hourly employees must be prorated. All eligible employees 
may use up to 240 hours of PPL. 
 
(15) Can an employee receive PPL while on short-term disability?  
  
The State’s short-term disability provider has indicated that an employee cannot be paid for short-term 
disability and PPL at the same time. See Appendix A on the following page which contains a memo from the 
State’s short-term disability provider. 
 
(16) Under the Code of Federal Regulations (specifically, 29 C.F.R. § 825.121), an employee who has to 
travel to another country to adopt a child would be legally entitled to take FMLA leave. Would PPL also 
apply in this situation? 
 
The Paid Parental Leave law does not specify what activities are included in “placement of a minor child for 
adoption with an eligible employee” or "placement of a minor child for foster care with an eligible employee"; 
therefore, an agency must use its discretion in determining whether an activity will be an approved use of PPL. 
Such determinations should be made in consultation with legal counsel and applied consistently. 
 
(17) How should an agency 
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